Projekty Fundacji

Mądre dzieci kontra śmieci

plakat

Zapraszamy serdecznie nauczycieli nauczania początkowego z województwa małopolskiego na DARMOWE warsztaty, w ramach projektu "Mądre dzieci kontra śmieci". Na warsztatach:

• przedstawimy Państwu w pigułce aktualną i rzetelna wiedzę na temat problemu plastiku w środowisku,
  • przećwiczymy z Wami przykładowy scenariusz zajęć dotyczący powyższego problemu,
  • oraz wyposażymy Was w informacje umożliwiające realizację omówionego scenariusza przez Was w Waszej klasie.

Scenariusz przygotowaliśmy głownie z myślą o nauczycielach zerówek i klas 1-3, ale na szkolenie zapraszamy wszystkich chętnych. Scenariusz można łatwo dopasować do potrzeb zarówno dzieci starszych, jak i młodszych. Każdy uczestnik szkolenia otrzyma:

• zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu
  • wydrukowane materiały dydaktyczne potrzebne do realizacji scenariusza (materiały źródłowe + scenariusz zajęć).

Szkolenie odbędzie się w 5 miejscowościach Województwa Małopolskiego w okresie 09-30.10.2019. Każde szkolenie będzie trwało ok. 1,5 godziny. Poszczególne daty i miejsca szkoleń będą pojawiały się regularnie w opisie wydarzenia.

MIEJSCA I DATY SZKOLEŃ

Potwierdzone:
  • Kraków - kiedy: czwartek, 10.10.2019, start: 16.30, miejsce: EduProfit ul. Chmieleniec 39 (Ruczaj).
    mapa krakówMAPAzdjęcie miejscaEDUPROFIT
W przygotowaniu:
  • Wadowice - kiedy: wtorek, 15.10.2019, start: 16.30, miejsce: ?
  • Nowy Targ - kiedy: poniedziałek, 21.10.2019, start: 16.30, miejsce: ?
  • Tarnów - kiedy: poniedziałek, 28.10.2019, start: 16.30, miejsce: ?
  • Myślenice - kiedy: środa, 30.10.2019, start: 16.30, miejsce: ?

ZAPISY na szkolenia WYŁĄCZNIE drogą elektroniczną pod adresem: jakufundacja@gmail.com. Przy wysyłaniu zgłoszenia należy podać:

• imię i nazwisko
  • miejscowość szkolenia
  • placówkę, w której Państwo pracują

Po wysłaniu zgłoszenia otrzymają Państwo w ciągu 24 godzin informację zwrotną o zakwalifikowaniu do udziału. Maksymalna liczba uczestników jednego szkolenia to 15 osób. Jeśli po odbytym szkoleniu zdecydują się Państwo przeprowadzić scenariusz w waszej klasie/grupie, możecie przystąpić do konkursu związanego z projektem. W konkursie przewidziane są nagrody pieniężne. Szczegóły konkursu podawane będą na szkoleniach. Zostaną również opublikowanie na stronie internetowej fundacji ok. 20.10.2019.

Autorem scenariusza i całego projektu jest dr Magdalena Jarzêbowska, prezes fundacji. Jest ona również współzałożycielką, głównym nauczycielem i autorem scenariuszy w działającej od 2010 roku firmie edukacyjnej JAKU Edukacja przyrodnicza dla dzieci i młodzieży. Z wykształcenia jest doktorem nauk biologicznych. Jej specjalnosci biologiczne to zoologia i ochrona środowiska. Ukończyła również studia podyplomowe z chemii. Od dziewięciu lat prowadzi na Uniwersytecie Dzieci w Krakowie wykłady i ćwiczenia we wszystkich grupach wiekowych. Współpracuje z Uniwersytetem Dziecięcym w Mielcu, Wieliczce i Łodzi oraz Politechniką Dziecięcą w Rzeszowie. Tworzyła teksty przyrodnicze do książek dla dzieci dla wydawnictwa Edgard. Przez 3 lata prowadziła na Uniwersytecie Łódzkim zajęcia z dydaktyki biologii i przyrody, kształcąc przyszłych nauczycieli tych przedmiotów.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

galeria - już wkrótce!